A Tour of The Hideout Beauty Salon in Montréal

A Tour of The Hideout Beauty Salon in Montréal

The Hideout is a Montréal-based beauty salon situated in a small commercial space at the base of a new condo building in the rapidly evolving Griffintown neighbourhood. The design was completed by Guillaume Ménard and David Dworkind (MRDK).

“The goal of the Hideout was to design a warm communal environment on a tight budget that had strong experiential impact. A significant element in the existing unit was a large concrete column that occupied the centre of the space. The layout revolved around this column as a central organizing element for the reception, manicure, makeup and pedicure stations. The limited budget forced us to get creative and invest in strategic places. The central column was dressed with a CNC cut floral form that grows up and onto the ceiling. This central structure was designed to contain nail polish displays, make up stations and storage. The pedicure station consists of IKEA sinks and Structube chairs taken off their legs and installed on a tiled plinth. To further keep costs low, the team coordinated the CAD cut sheets for the laser cut steel counter tops and CNCed structure. At the reception, the steel counter folds over the front of the cabinetry recalling a painted nail. Warmth was given to the space by covering the walls around the main-space in Douglas Fir panelling. This warmth contrasts with the raw concrete floor, which still has construction notes and markings,” said David Dworkind and Guillaume Ménard

Le-Hidout-Beauty-Salon-Montreal5
Le-Hidout-Beauty-Salon-Montreal4
Concrete column
Le-Hidout-Beauty-Salon-Montreal3
Le-Hidout-Beauty-Salon-Montreal11
Le-Hidout-Beauty-Salon-Montreal6
IKEA sinks and Structube chairs
Le-Hidout-Beauty-Salon-Montreal13
Tiled plinth
Le-Hidout-Beauty-Salon-Montreal7
Reception
Le-Hidout-Beauty-Salon-Montreal12
Le-Hidout-Beauty-Salon-Montreal16
Exterior